Saturday, July 31, 2010

photo ari ni..ahhaha


sementara tgu bas, kiteorg sempat je brgambar...tnpe mnghiraukan keadaan skitar


wif aza and shida..my frens


sape ni??? nth..aku pon x brape nk knal


shida, in many xpresion..huhuh


aza...my subject utk amek gmbar..hahah


..outing mingguan....

alkisah nye,... ari ni kiteorg da decide nk kuar..ahaksss... tp b4 kuar tu kiteorg sesame duk tgok final imam muda... tqvm for azza koz upload this video..huhuhu..caya lah aza.. syg la sama lu..wpon kite slalu je gadoh2 manje..ahha..

fyi, imam muda is 1 progrme yg sgt best.. ak mmg respect la kt sape yg wat dis progrm..
every week ak tgok taw (wpon tgk kt utube jer..ahhahah).. ye lah, kiteorg mane ade tv..huhu
sedih jer.. dlm imam muda ni, ade sorg tu ak minat..upppsss...
statemnt pns ni.. hahah..ade aku kesah???
his name is ahmad hazran ahmad kamal..
name pnoh lg ak kasi ni...
ak tgok muke mamat ni, mcm best jer.. bak kate org, sjok mate mmndang..
aku berkongsi minat yg sma ngn sorg mmber aku ni.. yg bernama LL (liana lawa)
huhuhuhuh...gile punye minat minah ni kat mamat aran tu..oopppss
LL, jgn marah aku taw...

utk final, imam muda asyraf was annouced as the winner.. @ imam muda unggol.. unggul gitu...
best la performance asyraf on that final nite.. salute la sama lu...
tp, imam muda hizbur pon ape kurang nye.. nmpk care nye blh jd imam..
wife die cantik giler..comel, ayu n sewaktu dgn nye..

kol 2 lbh skit, kiteorg pon kluar la g giant.. jln2 cuci mate la konon nye...
huhuhu... n kali ni, tikah x join skali bcos her along came...


Thursday, July 29, 2010

bagi la salam dlu.....

syok btol tdo pagi td... huhu..syok abes la wa ckp lu.. hahah..dgn ujan renyai2..angin sejuk2..wah gile ar..dah la ari ni mmg xde kls.. mmg trbongkang la ats katil jwpnye..(gaye pmls thp antarabgse).. dah trjage awl pon, pkse rela gak mate suh ttop.mmg mantap la.. ngn shida (@ rumate trsyg) pon berselimot bagai lagi.gaye macm xnk bangun jer..ak lagi lah mls nak bgun.. sah! kalo jejaka2 kt luar sane thu ak mcm ni, konpem xde org nak.. ahhhaha..(mcm la sblm ni ade org nak).. tp, ak buat keje giler gak make this statemnt kt cni..konpem la org leh thu kan.. xpe lah..hihih..saje nak share2.. ahakss.. eleh, kalo korg pon berada kt tmpat aku, sure buat gak ape yg ak buat kn?? eleh, jgn la nk maen aci sorok2..ngaku je lar...

tepat kol 10 suku, ak trpkse mggagahkan diri yg lembik ni utk bgon...xleh jadi ni..da bgon,tumbang balik..adush, malas nye... ssyyyuuhhh...astgfirullah...dah2 la tu goda aku wahai syaitan... niat asal kiteorg nk g fakulti kol 10 konon nye nk online cari jenel trkubor cmtu... hahahha..lawak2.. sume lemah dek weather yg cm ni.. hihi..x baek tol ak salahkn cuace.. pdhal diri sendri yg salah..

lepas mmbersihkan dri, cam bese, mstilah kne kuar dari toilet kan..saat kaki mlangkah kuar tndas, trkejot thp berok pon x trkejot cam aku.. ade lembaga dpn ak.. tp lembaga tu x ngadap aku la... naseb baek.. die mngadap pintu bilik dpn blik aza.. tuk tuk tuk...punye la kuat lmbaga tu ketok..ak pon patah balik la masok bilik air tu.. selamat lembaga tu x nmpk aku..dah la x bertudung ni..FUUHHH..lembaga tu org la..xkn antu plk mncul siang2 ari.. dan org itu adalah LELAKI... ak pon bukak paip kuat2..konon nye nk bg sign la yg ade org kt dlm toilet tu..n bg arhn JGN MASUK!.. Ya Allah, da lame sgt ak bazir kn air ni.. ya Allah, ampunkan lah hamba mu ini.. ak terpaksa..ak thu membazir tu amalan syaitan...bile la mamat ni nak blah... mamat tu buat ape la lame sgt dlm bilik dak tu.. adush...

lps 5 mnt, aku dgr la bunyi mamat tu jln tnde die da blah la dr situ.. shida pon pgil aku..MAII!!!
ak pon dapat la balik bilik akhrnye..fuhh..
giler tol mamat tu... ni blok pompuan la.. kalo nk masok tu, bagi la salam kuat2..mcm x bese plk.. selalu nye kn mcm tu.. ni x, maen redah je...BHYE taw x...
hey...geram tol aku...rase cm nk backhand je mamat td tu..walaupon niat die baek sbnr nye...
berkilo2 mamat tu kne sembor ngn aku...padan muke ko...!!!

dan ari ni, aza inform kat aku yg ade krsus kawen 28-29 ogos nti..
wah!! kursus kawen tu.. byran rm70...
smgat tol aza bgtaw.. dah nk kawen ke aza oiii
aku, kalo rmai yg nk join, ak join jer..
hahahhahahahha



Wednesday, July 28, 2010

JiWe KAcAu

salam semua... amacam ari korang??? ok x??huh hopefully ok la ek sume... nak story skit ni, ari ni ade lah klas seminar on global issues... actually, ak btol2 borink kalo ade clas ni..ahakss..sori DR, lame sgt.. tu yg jadi boring tu.. jagn mare ye.. selamba ak je wat statement cmtu kat cni..
xpe2..disbbkn ak da thu awl2 i'll feel vry boring, so ak tlh mnyiapkan senjata awal2.. agk2 korg
ape snjata tu???? maka, senjata tu adalah novel.. novel AZZA plk tu.. hahahah
thanks aza coz sudi bg pnjam.. the title of dat novel is AD + iz.. quite intrsting novel taw
smlm ak sggup brsngkang mate yg x berape luas ini smate2 nk bace novel tu... actually smbil msg jugak...x de lah ngntok sgt kannnnn...

adush, cmne ak nk bace novel ni, asal la ak x amek port yg trsorok skit awl2.. ni x, btol2 tepi laluan.. DR pon boleh nmpak... pendek akal btol.. ahahhaha..cmne ak nk wat ni??
jelez giler tgok LL selambe je bace novel.. aci ar tmpat ko tgh2...
aishhh..ak pon dgn rase x bersalah letak beg kure2 (beg master) tu ats meja.. konon nye, DR x akn nmpk la kalo ak bace novel pon..siap ttop ngn kertas lagi taw.. ahahha..

DR plk asik duk wat lawk jer... hahahahahah..lawak la DR ni..lawak ape? itu yg x leh nk story kat cni.. kes bhye!!!...nak dijadikan cite, ak pon trtgok la enset ak time tu, ALAMAK!!!
apesal ni JPA men miskol2 aku ni??? glemer sgt ke ak? x sangke ade gak yg berminat.. ahahah
jgn perasan la mai oiii.. hati mase tu dah x tng.. asal ni???
so, i decided to kuar n kol balik.. sume no JPA ak kol, xde 1 pon yg angkat.. ADUSH,
lagi la aku pening.. da byk kali ak redial.bkn nk angkat pon..
bz sgt ker??? xpe2 ade ubi ade bts, ade ari bole bls..
ahakkkkasss

gile gaban punye sjok bilik kuliah tu... hajat ati nk bace novel pon,
x brape nk mnjadi..
mane la blh nk cncentrate dgn condition yg sgt sejok.. da rase cam korea da.. (berangan nk duk korea konon..cesss).. ak duk gosok tgn n hembus2..konon nye blh la kuar habe.. xde mknenye.

for today, no class research method, but kne g talk kat bilik seminar..
talk lagi..aduyai.. baru lah ak perasan, sjak master ni, asik duk attend talk aje..
tp ok wat... leh tmbh ilmu..i looiikkee..huhuh
ari ni punye talk delivered by prof.madya abdul rahim.. it's all about GLUE SNIFFING DETECTION.. ape tuh??? actually, nak detect hidu gam la..
he explain to us about his research done on 44 students of secondary school
4 students which 3 of them are female were positive glue sniffer..
awesome weh... prof punye rsrch.. best2...
kagum2...

actully, nak continue lagi cite, tapi there is something that i must do it now.. sory la ek...
wabillahi taufiq wal hidayah
wassalamualaikum wb.t


Tuesday, July 27, 2010

PROF MA'MON BEST!!!!

Assalamualaikum w.b.t....... kaifahaluka??? ape story entry kali ni ek??

FYI, pagi ni ade 2 hours class by PROF MA'MON..ketaq lutot weh nk masok clas die.. beliau ni one of visited lecturer la lbh krg..from USA but beliau ni asal dr palestine.. kol 9 taw kls die.. awl2 tu we all kne la introduce ourselves and a little bit about field of interest..
( da naek muak da aku asyik duk introduce je..).. prof ma'mon ni actually take class from
PROF madzlan(our belaved dekan fakulti sains).. respect sgt kat beliau ni..
english die mmg superb la.. the pronounciation walaweh..awesome gitu..
bukan tu jer, i like the way die teach us.. he actually explained about characterization of materials such as IR, UV-vis, ms and NMR..
wlaupon sume ni da belajar waktu undergraduate dlu,
tp mane la nk ingt sume kn.. kalo ingt pon, ingt2 lupe jer.. ahakssss...

he terangkan one by one and x lupe gak he give we all idea2 yg superb..he also explain
about his research..gilorsss... 'small' rsrch pon bleh buat kite kaye taw..kamis ni, ade lagi clas die.
x sabar weh nk masok class die.. kamis ni punye topik:
1- xrd
2- thermal analysis (tga, dsc)
3-microscopy (AFM,STM)

lps clas, sara mntak tlg explain kat die psl die punye tajok utk rsrch nti.. FYI, sara ni student PROF MARSIN (my supervisor) gak, dari libya.. same clas wif me.. sian sara, byk die xthu
xpe sara, i'll help u mane yg mampu la ek.. hihi.. ak hrp sgt die phm la ape
yg aku xplain td.. penat taw speaking ni..ahhahaha

AZZA n IDA cdg nak gi kolej 9.. gi mlawat dak2 ni..hihih..
sorry sgt geng..mood aku x brape nak btol waktu tu... ak pon xthu knape..
balik tu baru la ak dpt identify why this happen..uhuh..
lgpon, ak ade nak wat literature revw skit b4 anta kat prof..
sorry ye syg2 ku sume..
InsyaAllah, ade mase nti, sampai gak aku kat sane..

syukran,
that's all for this entry
esok, ade kls seminar on global issues,
brsama2 lah kite mnadah telinge ye kwn2 ku sume
hihihihihihihihih
ma'assalamah
wa ilalliqa'

KELEBIHAN MATHURAT

Kelebihan membaca Al Mathurat:

1. Tidak dihampiri syaitan
2. Rumah dan keluarganya terselemat dari perkara yang tidak diingini.
3. Allah mencukupkannya apa yang sangat diperlukan dari urusan dunia dan akhirat.
4. Orang yang membacanya kemudian dia mati pada hari atau malam tersebut maka Allah akan menjamin untuknya syurga.
5. Selamat dari segala sesuatu.
6. Allah menyempurnakan nikmatnya ke atas orang yang membacanya.
7. Allah berhak untuk meredhainya
8. Tidak ada sesuatu yang mendatangkan mudarat ke atasnya.
9. Terhindar daripada syirik.
10. Selamat dari bisa atau sengatan semua makhluk yang beracun.
11. Dimudahkan menyelesaikan hutang-hutang.
12. Berhak untuk mendapat syafaat pada hari kiamat.
13. Sesiapa yang membaca di waktu pagi,akan dipelihara oleh allah hingga ke waktu petang.Dan sesiapa yang membacanya di waktu petang akan dipelihara hingga ke waktu pagi.
14.Mengamalkannya umpama mengamalkan Sunnah Rasulullah dari sudut zikir dan berdoa, dan berbagai lagi kelebihan.

Monday, July 26, 2010

14 syaaban

SALAM SEMUA... ape kabar iman masing2??? kaifahaluka? kaifahaluki? ana bikhair.. wah terase cam laen benar nk sebot patah arab ni.. maklom la, da lame x praktikkan bhse arab.. da xpired da ilmu bhse arab aku.. tapi x de la 100% da lupos.. still ade la makne2 arab yg aku ingt.. kalo bace Quran tu, InsyAllah leh fhm lagi la.. terase jgk sedih sbb da lme tgl kn bhse quran ni.. hhuhuhu

waktu duk wat entry ni, bau durian sgt kuat...OH TIDAK!!!!! i hate durian.. xthu la knape.. tp mmg ak nk muntah bile bau durian ni mnusuk2 dlm idong ku..alahai...syida plk duk brgayut je 24 jam.. huhuh..jelez2..hahahah.

FYI, ari ni, DULI YANG MULIA SULTAN JOHOR ade dtg UTM mncemar duli..nk rasmi Bangunan canseleri.. bgunan tu da actually lame da wujod tp saje je nk tukar name,..hihih..penjenamaan semula kot..i think la..So, coz of dat, all the classes yg pagi tu cancelled la..HORRREYYYY..dpt bgun lmbat skit.. huhuh..tu la common rxn students bile cls cancel.. bese la tu.. aku pon same.. but, after kol 2 clz berjln as usual.. kiteorg plk, actually xde clas pltg, tp PROF WAN AZLINA nak wat cls kol 2.. KOL 1.30, ak, aza n shida da siap tgu bas.. 2 bas kiteorg trpkse tgok je berlalu mcm tu jer..coz padat giler bas.. mmg x leh masok... dah kol 2 .15, kiteorg x dpt bas lagi.. aduyai.. ape kes bas ni.. ni yg boleh mndtgkn marah ni...

kiteorg da pikir x nk g clas da waktu tu.. mcm2 yg stuck in our mind.. ape kate PROF WAN AZLINA kalo kiteorg dtg lmbt? msti die tnye mcm2.. ape kite nk jawap ni?? ape kate jln kaki jer...eh, kalo nk jln kaki, da lame da sptotnye.. aduh..cmne ni...kalo da smpai kls nti, sape nk masok dlu?? sape nak bgtaw PROF?? help us.. YA ALLAH...mcm2 kami pikir..

last2 kol 2.20 baru la bas putih UTM ni...adush pakcik2 bas, mane kalian mnghilang???? kiteorg pon, dgn smgt yg kntal dlm ktakutan, ttp naek bas tu. dlm otak mcm2 bende duk pikir.. redo je la.. redah jer..kol2.40 sampai kls yg sptot nye kol2..ahaksss... sape nk masok dlu ni? kami duk maen aci2 bukak pintu kt dpn pintu bilik seminar.. then, shida (UYU) dgn LL mmulakan langkah.. aku, aza and dee follow... guess ape jadi? ALHAMDULILLAH, PROF sdikit pon x marah.. baru nk xplain, die suh kiteorg duduk smbil tersenyum.. sejok ati aku.. THANKS PROF.. we love u lahhhh...may ALLah bless u.. bkn tu jer, prof siap suh ATIQ explain balik ape yg dah bljar sblm tu.. appreciate giler taw.. thanks atiq.. then, process pmbljrn brjln spt biase..

FUHHH...awl2 sem da ade pglman cmni.. nsb bek xde pape.. lalallalalalalla

mlm nye, lps je bukak pose ngn bdk2 ni, tikah served kami ngn rangke ayam.. wah...lame gile x mkn rangke aym.. best2.. THANKS tikah ku syg.. i luv u la my fren... esok, INSYALLAH, nak pose sunat smpena nisfu syaaban.. besar ganjarannye taw... let's take dis opportunity..

that's all.. mate da ngantok, esok nk bangon sahor plk.. clas prof ma'mon kol 9 plk 2.. dua jam taw.. i need rest..
wassalam

SALAM NISFU SYAABAN


Syaaban adalah salah satu bulan Hijrah yang mempunyai keistimewaan tersendiri. Syaaban dianggap pintu gerbang Ramadan kerana pada bulan itu umat Islam masih boleh makan dan minum pada siang hari sebelum mereka menyambut kedatangan bulan puasa yang penuh berkat.

Kelebihan Syaaban dapat dilihat apabila Rasulullah SAW pernah memberitahu sahabat mengenai Syaaban. Bulan itu dinamakan demikian kerana pada bulan itu Allah banyak memberi rahmat kepada hamba-Nya.

Kelebihan Syaaban berbanding bulan lain ialah seperti kelebihan Rasulullah SAW terhadap semua nabi, manakala keutamaan bulan Ramadan berbanding dengan semua bulan adalah seperti keutamaan Allah kepada hamba-Nya.

Pada bulan Syaaban, ada satu malam sangat dinantikan umat Islam iaitu malam Nisfu Syaaban. Pada malam itu, umat Islam akan membanjiri masjid dan surau untuk menghidupkan malam itu dengan bacaan surah Yasin secara beramai-ramai.

Malangnya, timbul persoalan mengapa umat Islam hanya melangkah kaki ke masjid dan surau pada malam Nisfu Syaaban saja, tidak pada hari lain dalam bulan lain. Perlu ditegaskan, setiap bulan Hijrah memiliki keistimewaan dan kelebihan masing-masing dan bagi Muslim bertakwa akan sentiasa berusaha merebut dan meraih keistimewaan yang Allah sediakan pada bulan itu.

Muslim sejati tidak akan memilih bulan tertentu untuk beribadat kepada Allah. Dia akan sentiasa beristiqamah dan beriltizam menjunjung segala titah dan perintah Allah pada setiap masa dan keadaan sehinggalah dia menghadap Allah nanti.

Di samping itu, terdapat juga himpunan hadis menerangkan keistimewaan Syaaban, kelebihan malam Nisfu Syaaban dan keutamaan amalan tertentu pada bulan itu. Namun, kebanyakan hadis itu adalah hadis daif menurut pandangan ulama. Walau bagaimanapun ada sebahagian ulama berpendapat hadis daif boleh dipegang dalam amalan sunat secara perseorangan.

Pada Syaaban ini, umat Islam dianjurkan lebih mendekatkan diri kepada Allah dengan meningkatkan amal soleh dan memperbanyakkan ibadat. Tidak ada hadis diriwayatkan berkaitan dengan amalan dan bacaan doa tertentu pada pertengahan Syaaban mencapai taraf hadis sahih. Menurut mereka, tidak ada satu pun hadis sahih yang membicarakan mengenai malam Nisfu Syaaban dan amalan dianjurkan pada malam itu.

Berdasarkan amalan biasa dilakukan umat Islam di Malaysia iaitu amalan membaca surah Yasin sebanyak tiga kali dan juga bacaan doa khusus (doa yang tidak ada asal usulnya dan tidak menepati dalil Syarak sama ada dalil manqul (bersumberkan al-Quran dan hadis) atau ma’qul (bersumberkan pendapat ulama mujtahidin yang muktabar).

Menurut Prof Dr Yusuf al-Qaradawi dalam kitabnya al-Fatawa, kandungan doa itu secara umumnya adalah permohonan supaya ditetapkan sebagai seorang yang bahagia dan murah rezeki bersesuaian dengan segala kebaikan.

Maksud doa itu berdasarkan firman Allah yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah menghapus dan menetapkan apa yang Dia kehendaki, dan di sisi-Nya ummul kitab (ibu segala suratan).” (Surah al-Ra‘d , ayat 39)

Jelas di sini percanggahan nyata dalam isi kandungan doa ini. Pada permulaannya pemohon berkata, jika tertulis di sisi Allah di dalam kitabnya sebagai seorang yang susah dalam urusan mencari rezeki, pendoa meminta supaya dihapuskan kesusahan itu dan ditetapkan di sisi Allah di dalam kitabnya (yang sama) sebagai seorang bahagia dan murah rezeki untuk segala kebaikan, berdasarkan maksud ayat yang disebutkan.

Makna ummul kitab ialah tidak ada di dalamnya penghapusan dan tidak ada pengisbatan (penetapan), bagaimana dia (orang yang berdoa) pada masa yang sama memohon penghapusan dan pengisbatan di dalamnya.

Pada masa sama, ucapan doa itu bertentangan dengan adab berdoa seperti digariskan ajaran Islam. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Apabila kamu meminta kepada Allah (berdoa kepada-Nya), janganlah kamu ucapkan: Ya Allah ampunilah jika Kamu kehendaki, rahmatilah daku jika Kamu kehendaki, berikanlah rezeki padaku jika Kamu kehendaki, sebaliknya hendaklah kamu menetapkan permasalahannya (apa yang diminta), Allah Maha Berkuasa melakukan berdasarkan ketentuan-Nya dan tidak ada paksaan ke atas-Nya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Seterusnya, umat Islam dianjurkan melaksanakan amal ibadat sebanyak mungkin menurut kemampuannya pada malam itu antaranya solat lima waktu secara berjemaah, bersolat sunat dan melakukan solat tahajud, berpuasa sunat, membaca al-Quran, beristighfar kepada Allah, bertasbih, bertahlil, bertakbir dan membaca pelbagai doa dan zikir yang ma’thur.

Bercouple Atau Jual Mahal

Masa kecil saya pernah memikirkan, memang perlukah seorang yang dewasa ber`dating` sebelum melangkah ke alam perkahwinan? Kenapa saya bingung akan hal ini? Kecil-kecil lagi sudah gatal?

Bukan begitu.

Naluri kanak-kanak saya pada waktu itu merasakan tidak selesa dengan apa yang ditayangkan dikaca televisyen. Jikalau ceritanya tentang pasangan kekasih, sudah pasti ada adegan keluar makan berdua-duaan sebelum punya ikatan yang sah. Cerita tempatan apatah lagi luar negara, babak kekasih dilamun cinta sebelum berkahwin disusun dengan penuh teliti. Tetapi saya memang bingung. Memang perlukah begitu? Perlukah bercouple sebelum berkahwin? Nyata saya tidak selesa di awal usia kanak-kanak.

Cinta Monyet

Alhamdulillah, semasa di sekolah rendah mahupun sekolah menengah saya jauh dari memahami erti ataupun mengalami cinta monyet. Istilah yang biasa tetapi sekadar mendengar. Ada sahaja rakan-rakan yang ber`cinta` seawal darjah lima.

Saya bingung. Memang terlalu muda untuk memahami tentang perkara ini. Maka tidak hairanlah mengapa saya bingung ketika itu. Pelik dan mencari-cari sebab mengapa ada yang bercinta seawal usia di darjah lima.

Di sekolah menengah, lain pula ceritanya. Kisah bercinta menjadi lebih hebat. Mungkin merasakan diri lebih matang sedangkan baru menginjak remaja. Kisah cinta disekeliling saya bermacam-macam. Kenyataan-kenyataan seperti; batch kami bercinta seperti tukar baju (pelajar batch tersebut sering bertukar-tukar pasangan ibarat menukar baju setiap hari), ada senior mengaku dia bercinta untuk mencari pengalaman. Aduh! Saya menjadi semakin bingung. Benarkah ini semua?

Erti couple, cinta dan perkahwinan

Kini setelah saya berusia dua puluh dua tahun, saya semakin mengerti. Kisah pasangan berdua-duaan yang saya fikirkan semasa kecil, bukanlah sesuatu yang dianjurkan oleh Islam. Bahkan, Islam sebagai cara hidup menggariskan cara yang cukup indah dan sempurna untuk mengikat pertalian antara adam dan hawa. Kisah cinta monyet yang membingungkan semasa di zaman sekolah juga dapat saya cari jawapannya.

Buku Tentang Cinta karangan Ustaz Pahrol banyak membantu saya untuk memahami isu ini. Tambahan pula, semasa saya di Kolej Yayasan UEM Lembah Beringin, forum Tentang Cinta telah diadakan. Panel-panel terdiri daripada Ustaz Pahrol sendiri, Ustaz Hashim (trainer Fitrah Perkasa) dan Ustaz Hasrizal. Panel yang hadir cukup berpengalaman kerana mereka jauh lebih dewasa dan sudah berkeluarga.

Islam dan Cinta

Islam menganjurkan lelaki dan wanita bertaaruf iaitu berkenal-kenalan sebelum mengikat pertunangan. Cara bertaaruf menjaga adab dan syariat. Pasangan tidak berdua-duaan tetapi ditemani oleh orang tengah mahupun ibu bapa sendiri.

Bercinta pula perlu punya tujuan. Apa tujuan cinta monyet? Sekadar suka-suka atau untuk mencari pengalaman? Jika benar, bukankah itu alasan-alasan yang menyedihkan?

Bercinta adalah berkasih sayang. Mampukah untuk kita berkasih sayang dengan seseorang yang asing jika kita belum mampu menyayangi ahli keluarga sendiri? Maka jika benar, kita berkasih sayang dengan orang luar perlu sama seperti berkasih sayang dengan ahli keluarga sendiri. Tetapi adakah perkara ini benar-benar berlaku di antara pasangan yang menyatakan diri mereka bercinta?

Bagi saya, untuk memahami istilah cinta, saya perlu memahami erti mencintai diri sendiri, mencintai ahli keluarga, mencintai rakan-rakan dan yang lebih utama mencintai Allah dan RasulNya. Saya perlu menguasai erti cinta ini sebelum mencintai seseorang yang asing - lelaki dalam hidup seorang wanita. Terlalu teoritikal? Pandai-pandailah mencari cara untuk amalinya.

Semakin dewasa saya semakin memahami dan lihat sendiri teori-teori cinta secara praktikalnya (bukan saya yang bercinta, tetapi melihat realiti disekeliling). Cinta itu perlukan kepercayaan dan tanggungjawab. Cinta itu memberi tanpa mengharap balasan. Teori ini memang benar untuk menyelesaikan masalah-masalah perkahwinan yang saya ketahui(bukan menjaga tepi kain orang, tetapi mungkin diri sudah cukup dewasa memahami permasalahan ini) . Perkahwinan yang memang bergelora.

Sesekali terasa takut pula memikirkannya. Tetapi seperti kata emak; Jalan ini mudah sahaja jika manusia ambil jalan yang lurus. Tetapi hakikatnya, ada yang memilih yang bengkang-bengkok.

Jual mahal?

Setelah berusia dua puluhan dan masih tidak berpunya atau tidak pernah ber`boyfriend`, maka masyarakat amnya masih mempunyai stigma bahawa tuan punya badan mungkin jual mahal. Nasihat seperti , jangan jual mahal nanti tidak laku dan sebagainya dilontarkan.

Persoalannya, setelah beberapa perkara seperti di atas dibangkitkan, adakah benar bahawa seseorang yang tidak ber`boyfriend` itu wajar dikategorikan sebagai jual mahal atau memilih? Atau mungkin tuan punya badan sekadar menongkah norma masyarakat kerana tidak bersetuju dengan gejala couple yang dipandang sebagai satu kemestian dan kebiasaan? Atau mungkin tuan punya badan benar-benar memikirkan erti sebenar cinta dan berkasih sayang?

Isu yang berat untuk difikirkan bersama. Masakan tidak, di dalam hadis daripada Nabi s.a.w. yang menegaskan dengan maksud bahawa :

"Sesiapa yang telah berkahwin dikalangan kamu maka dia telah sempurnakan separuh dari urusan agamanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada setengah atau separuh urusan agama yang selebihnya".

Masakan cinta dan perkahwinan perkara yang main-main sekiranya sebesar ini ganjaran yang dijanjikan Allah.

DIPETIK DARI iluvislam

Wanita Solehah Idaman Mujahid

"Indahnya kalammu wanita solehah yang berjuang disisi mujahid soleh....
Seindah-indah perhiasan dunia adalah wanita yang solehah...”

Kumulakan warkah ini dengan bait indah yang ditinggalkan Rasulullah saw kepada seisi alam. Wanita solehah! Idaman semua muslimin di alam maya ini. Alhamdulillah, itulah anjuran Islam yang kita cintai, pilihlah wanita yang mampu menyejukkan pandanganmu dan juga baitul muslim yang bakal dibina tika sampai saat itu, insyaAllah.

”Dinikahi seorang wanita itu kerana empat perkara hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah hal keagamaannya, maka beruntunglah kedua-dua tanganmu..”

Wanita solehah idaman mujahid soleh yang malunya menjadi perisai dirinya, yang zikirnya menjadi penawar dirinya; tak gentar di acah mehnah duniawi kerana dia rindukan wangian syurgawi, dia berpegang pada janji yang terpatri di lubuk hati. Telah dinukilkan panduan sepanjang zaman, itulah lirikan utama buatmu memilih calon isteri. Tiap baris itu telah menjadi hafalanku sejak aku mengenali dunia baligh ini.

Jika harta yang kau idamkan, ketahuilah diriku tidak punya apa-apa harta di dunia ini melainkan ilmu agama yang telah dititipkan buatku oleh mama dan abah. Tiada harta untuk kupersembahkan, hanya ketenangan yang mampu aku sediakan buatmu kerana aku pernah terbaca kata-kata ...

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaan Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikannya di antaramu rasa kasih dan sayang.¨ (Rum: 21)

Jika keturunan yang mulia itu yang kau dambakan, ketahuilah jua aku di bawah pengawasan Allah sebagai penjaga mutlak diriku. Aku adalah keturunan mulia, ayahanda Nabi Adam as dan bonda Hawa a.s, sama seperti mu.

”... maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah mengasihi orang yang bertawakal kepadaNya. Jika Allah menolong kamu maka, tiada seseorangpun yang boleh menghalang kamu, dan jika ia mengecewakan kamu, maka siapakah yang dapat menolong kamu sesudah Allah (menetapkan demikian) ? dan ingatlah kepada Allah jualah hendaknya orang yang beriman itu berserah diri...” (Ali Imran : 159-160)

Kecantikan, itulah pandangan pertama setiap insan. Malah aku meyakini bahawa kau juga tidak terlepas seperti insan yang lain. Ketahuilah, jika kecantikan itu yang kau inginkan daripada diriku, kau telah tersalah langkah. Tiada kecantikan yang tidak terbanding untuk kupertontonkan padamu. Telah aku hijabkan kecantikan diriku ini dengan amalan ketaatan

kepada tuntutan agama yang kucintai. Kau hanya membuang masa jika kau menginginkan kecantikan lahiriah semata-mata. Aku memerlukan engkau untuk bersama-samaku menegakkan dakwah islamiyyah ini, dan aku merelakan diri ini menjadi penolongmu untuk membangunkan sebuah markas dakwah dan tarbiyyah ke arah jihad hambaNya kepada Penciptanya yang agung. Pendirianku...pernikahanku akan ku jadikan medan pencarian ilmu agama sebagai risalah demi meneruskan perjuangan Islam. Aku masih kekurangan ilmu agama, tetapi berbekalkan ilmu agama yang telah dibekalkan ini. Aku ingin menjadi isteri yang sentiasa mendapat keredhaan Allah dan suamiku untuk memudahkan aku membentuk usrah muslim antara aku, suamiku dan anak-anak untuk dibaiahkan dengan ketaatan kepada Allah Yang Maha Esa. Aku bercita-cita bergelar pendamping solehah, seperti mana yang dijanjikan Rasul,

" Semoga Allah memberi rahmat kurnia kepada lelaki yang bangun di tengah malam lalu dia sembahyang dan membangunkan isterinya, maka sekiranya enggan juga bangun untuk bersembahyang, dia merenjiskan air ke mukanya. Semoga Allah memberi rahmat kurnia kepada wanita yang bangun di tengah malam lalu bersembahyang dan membangunkan suaminya. Maka jika dia enggan, dia merenjiskan air kemukanya."
(Riwayat Abu Daud dengan Isnad yang sahih)

Sunday, July 25, 2010

ADA DI MANA CANTIK NYA WANITA

cantik nya seorg wanita itu, sbgai gadis bukan kerana merah kilau lipstik pd bibir mekar senyum kosmetik

cantik seorg wanita itu, sbgai remaja tidak pada kulitnya mulus menggebu terdedah

cantik seorg wanita itu, sebagai hawa tidak kerana bijak meruntuh iman kaum Adam

cantik seorg wanita itu, sbgai anak tidak menjerat diri pada kderhakaan

cantik seorg wanita itu, sbagai isteri merempuh badai di sisi suami

cantik seorg wanita itu, sbgai mnantu menjauhi persekongkolan ipar lamai

cantik seorg wanita itu, sbgai ibu membuai anak, kala suami menjalin mimpi

cantik seorg wanita itu, sbgai akidah solehah mengandam ridu kekasih pasrah di atas sejadah

MENGHARAP KEBERKATAN ILAHI

Assalamualaikum antum antunna sume... ape kabar iman msg2??? hrp nye sntiase berusahe mmperteguhkn iman msg2.. insyaAllah... huhu.. FYI, good mood now taw..ihikk2.. x taw knape sbnrnye..ahahahha.

Pagi ni, dont know wat to do actually..duk bace journal2 skit.. cari info2 utk project skit2..ok la tu kan?? dari x buat pape langsong.. tp, blog ni ofkos la nk kne invite slalu..ihihi..kol 10 lbh d da lunch.. awl giler kn?? tp, ok la tu.. combine skali ngn brkfast.. tikah x join skali.. kenyang lagi kate nye..

Alhamdulillah, ptg tu, kol 2 lbh, kaki ku sampai gak ke DWN TUN RAHAH.. utk dgr CERAMAh.. rase xcited sgt bile dpt dgr crmah..moge2 mndpt kbrkatan dr ALLAH..insyaAllah.. sampai2 tu, tros dftar kt meja pndftran (ye lah, kt mane lagi..).. Sejuk hati tgok mujahid2 islam yg hadir wpon secoet jer..hihih..especially tgk ...(uppsss..xleh sebut name..hahah)

Awal2 tu, ade montaj la skit.. by KELAB STAR..ok la video die.. especially part selayang pandang.. agak menyentoh jiwe yg comel ni la...hihhihii.. ape nk jadi dunia zaman skrg..manusia lbh kejam dr binatang.. Ustaz yg deliver ceramah tu name nye MaHYUDIN SARIP (kalo x silap aku la)..sory la ustaz..lupe plk name...tp beliau dr fakulti tamadun islam,utm la... Masya Allah, sore die ngaji bapak la sedap.. naik bulu roma aku taw..berdebar jantong aku..series ckp..antara isi2 ceramah td adalah seperti berikut: (wah, gile skema ayt aku)

1- maksud tagha and dasim
2- story about firaun yang mngaku tuhan tp dia sndiri x thu akan nasibnye
3- mmbezakan zaman jahiliah ngn zaman skrg
4- mngupas isu anak haram
5- cinta haqiqi = cinta Allah, Cinta Rasul, cinta ibubapa,cinta sesama manusia
6- mnterjemah Surah Annur ayat 31..
7- cinta terlarang = cinta hawa nafsu, cinta sejenis, cinta gelap, cinta maksiat, cinta dunia lebih dr akhirat..

overall conclusion nye, ceramah ni sgt best and perlu dipjgkn skit mase nye... rase skejap sgt.. ape2 pon thniah pada PEGARAH PROGRAM, akhi Fais bin Yahya..huhuh..tabik spring la sama anta..

Saturday, July 24, 2010


ni lah.. da one and only gmbar td punye shoping..hahah..kuar kejap je kan, ckop la tu 1 gambar.. da lah satu, tikah plk x de in pict.. tikah xske sgt gmbar rmai2 ni... hihi..xpe2 phm2

jalan2 cuci mate...

fnally, today is the day to cabot undi,..hehhe..sape la dpt kaut duit ku2 for this time.. WALAWEHH!! mcm x caye i'm be da 1st person.. (i CAn't believe it) awl tu agak cm tikah je dpt..huhu( sory la tikah.) kalo la tikah dpt, abes la die.. HAHA (gelak jahat thp tera bite).. msti mkn free kiteorg ari ni kt jj.. naseb2..

actually, today x rase sgt pon nak kuar mane2.. sbb pikir mls la 'tubik' every week kn.. hahha.. gaye cam minah baek je..budak2 ni ade la ckp nk kuar (but sory, i'm not intrsted in dis weeknd). ceeiiihhh. BUT, tetibe je cam nk join... sbb rmai yg join skali.. kalo ak x g, boring thp asbestos la plk ak kt cni.. ak ni mane boleh idop sunyi2..hahahah..(tikah, i pegi jj pon sbb u taw) ahhahahahahah...

bile dah terpegi tu, x de mkne nye la nk save duit.. maka, terkeluar jugak la duit tu.. x pe, nseb bek dpt duit ku2.. kaye jap..(mcm la dpt byk sgt) but, bole la smpan skit2 dlm bank for future time..ahaks.. ak beli baju DIESEL tu.. hahah.. bunyi cam mahal je kan. mmg la mahal kalo ikot harge asal. tp, jj ade sale lahhh.. 70% diskaun taw.. so, dr hrge 49.00, dpt la beli ngn hrge 15.00... dpt la jugak jimat... huhuh.. once again, my dream to minom yam milk shake trlps.. sory, xde dik..AND, what a surpise! AZA BELI NOVEL TUH!!!!! novel ad + iz.. cite psl kawen kontrek... bagos2.. AZA, jgn lupe yek.. after YOU taw.. dr 1 novel, i hope makin brtmbh la ek koleksi awokk..boleh la kite share.. WE MUST SHARE WHAT WE HAVE>.. jgn mare ye syg ku aza..

tonight, my beloved MIE come to my room...singgah solat... PASTU, dapat ym ngn si COMEL BELLA and SI CANTIK COPI.. huhuhu... best2.. dapat webcam, dgr u all punye voice... tp mcm not very clear actlly.. ak rase da abes jerit, tp dieorg duk ckp x dgr2 jugakkkkk...fuh..penat weh jerit.. slame ak idop, ni la 1 st time ak rase sakit tekak jugak men jerit2 ni.. aku ni, ade sound problm ker??? hahah...x kot...

k la,,... jari da pnt, perot da lapo.. isyk blum agi.... dat's all for this entry... assalamualaikum

Friday, July 23, 2010

OPEN YOUR EYES

video

M.A.H.E.R Z.A.I.N

NOW, i'm addicted to MAHER ZAIN's song.. wonderful song and nice voice.. awesome..

Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
الحمد الله
Alhamdulillah..

2nd Day in Mxs Broadband

actually, x thu nak tulis ape for this entry.. sbnrnye, nak update blog kasi make up2 skit, tmbh2 ape yg x de.. tp x pandai sgt.. hahah. alamak.. da azan skrg ni.. nak kne stop lu.. ptg ni nak gi cengal.. i want to buy tiket balik raye.. wah. awal giler beli tiket.. kali ni nk try balik ngn bas UTM wif azzarita.. spnjg jd undergraduate student, x pnh pon lagi balik ngn bas utm.. da jd master student ni, nk lah try.. why not kan... k lah... nti smbong lagi...

Thursday, July 22, 2010

hari yang ceria!!!!!

testing...testing...testing

bismilllahirrahmanirrahim...assalamualaikum... wah!! x sangka plk finally i've blog.. ahahah..amazing ni... kalo boleh nk bgtaw all around da world.. tp mcm brlagak plk kan.. x yah la.. dah lame sgt da i wish to hv a blog.. ni sume pengaroh rkn2 yg ade blog sndiri especially dyia syaleyana ( jgn marah ya dyia ku syg..).. haha.. irine nadia punye blog pon mcm pengaroh gak.

hahha.. actully aku baru beli broadbnd ari ni. hihihi. lucu plk bile pikir balik.. my luvly rumate bli clcom punye brdband.. actually, x thu pon which one is the best one.. maen beli jerrrr. bak kate chinese yg kt booth mxs tu, xpe la.. ok la tu, sorg mxs, sorg lagi clcm.. kelakar plk kt DSI td.., masing2 nk promote msg2 punye prduct.(bersaing la katekan). bagos2..tros kn ye,,.. esok nk kne pegi lagi kt DSI tu.. i've to take my mxs no.. (ade free tuh!!! RM15.. kate nye kalo x amek, rugi)

i thnk, dis enough for 1st time entry.. hahah.. mybe x ckop mnarik, but i promise to enhance my capability dlm tulis blog..hahaha (jgn smpai lupe nk wat lit,review sudaa..)